Mensenpraat te zien in Galerie Christian Ouwens tijdens Woordnacht

Mensenpraat, naar verhalen van Armando (regie Els van der Jagt) is te zien in het nieuwe festival Woordnacht. In 2014 vond reeds een ‘try-out’ plaats van het festival en nu beleeft het festival als het ware haar première op zaterdag 8 oktober

deze tweede editie van het festival vindt plaats op 14 verschillende locaties in de stad met een verscheidenheid aan literaire presentatievormen: performances, voordrachten, gesprekken, interviews. Voor meer informatie over het festival zie: www.woordnacht.nl. Mensenpraat wordt gespeeld in Galerie Christian Ouwens, te midden van werk van Armando. De galerie opent die dag een groepstentoonstelling van vier kunstenaars die nauw aan elkaar verwant zijn: Armando, Klaas Gubbels, Jan Roeland en Cherry Duyns. De heren zullen ook aanwezig zijn en zelf een stukje Mensenpraat voordragen. In 2015 vond in de galerie reeds een tentoonstelling plaats van het (meest recente) werk van Armando.

Mensenpraat

twee mannen observeren in de voorstelling Mensenpraat op droogkomische wijze hun omgeving en geven commentaar. Kabouters, denkers, dieren en andere wonderlijke figuren passeren de revue. Belevenissen en beschouwingen uit het dagelijks leven staan centraal. Vanzelfsprekende gebeurtenissen en onbeduidende gesprekken worden opeens hoogst merkwaardig. In korte dialogen en vertellingen maakt Armando op lichte toon de zin(loosheid) van het bestaan voelbaar. De personages praten vaak langs elkaar heen. Zijn taalgebruik is ingehouden. Hij voorziet zijn verhalen van absurde wendingen, maar deze zijn zo vanzelfsprekend gebracht dat je niet anders kan dan geloven wat er wordt gezegd. In de regie van Els van der Jagt ligt de nadruk op de zuiverheid en de logica van de taal. De beelden die ze maakt zijn eenvoudig maar veelzeggend. Ze laat ruimte aan de toeschouwer om zelf een beeld te maken.

Armando

Armando is schrijver, beeldhouwer, musicus en schilder. Hij schrijft zijn verhalen met humor en onverwachte wendingen. Voor zijn literaire werk ontving hij onder meer de Multatuliprijs (tweemaal), de Herman Gorterprijs en de F. Bordewijkprijs.

Woordnacht

Woordnacht zal jaarlijks de stand van zaken belichten van de Nederlandstalige letteren. Dat gebeurt zowel op lichtvoetige als verdiepende en geëngageerde wijze. Alle genres komen aan bod: van poëzie en proza tot spoken word en cross-over. Woordnacht legt een bijzonder accent op engagement in het huidige leefklimaat.

de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts opent het festival op hoofdlocatie Arminius om 19.00 uur met de eerste Anna Blamanlezing. De Rotterdamse auteur Anna Blaman (1905-1960) geldt als literair icoon, cultureel-maatschappelijk geëngageerd boegbeeld en (homo)seksuele voorvechter. Haar gedachtegoed vormt een leidraad voor de nieuwe lezing. Deze belicht de positie van literatuur in een samenleving en een tijdsbestek van snelle maatschappelijke en politieke veranderingen. Oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper treedt aan als gespreksleider in Arminius in een debat met vooraanstaande schrijvers als Abdelkader Benali, Kristien Hemmerechts en Christian Weijts. Waarom tonen Nederlandse auteurs weinig engagement? Waarin verschillen zij van schrijvers in buurlanden die een publieke functie vervullen? Tevens strekt engagement verder dan politieke ontwikkelingen: zo gaan o.a. Alex Boogers en Daan Heerma van Voss in debat over verplichte literatuur in het onderwijs. Alles bijeen nemen ruim 60 schrijvers en dichters deel, van aanstormend talent tot publiekstrekkers en collectieven. Velen van hen spreken over actuele kwesties en over de publieke rol van de auteur.

Datum Woordnacht: 8 oktober, Rotterdam
Aanvangstijden Mensenpraat: 21.00 & 22.15
Adres: Galerie Christian Ouwens, Eendrachtsweg 20 Rotterdam
Een productie van OT rotterdam met Hok Tan en Rienus Krul, regie: Els van der Jagt
Toegang (passepartout voor het gehele programma): € 15,-
Verkoop bij Donner, galerie Christian Ouwens & Boekhandel v/h Van Gennep
Online verkoop via www.woordnacht.nl

WNA-campagne-A2-02.indd
Campagnebeeld van Prominent beeldend kunstenaar Klaas Gubbels.