MENSENPRAAT naar verhalen van Armando (2015)

Absurde miniatuurtjes over de werkelijkheid, vol onverwachte wendingen. Twee mannen observeren op droogkomische wijze hun omgeving. Kabouters, denkers, dieren en andere wonderlijke figuren passeren de revue. De voorstelling is gebaseerd op teksten van Armando – schrijver, beeldhouwer, musicus en schilder. Voor zijn literaire werk ontving hij meerdere prijzen. Deze voorstelling bevat teksten uit de bundels Dierenpraat, Sprookjes, De prinses met de dikke bibs en Mensenpraat. Deze teksten zitten vol humor, zijn leeftijdloos en voor iedereen herkenbaar.

Kracht van taal
Regisseur Els van der Jagt is gefascineerd door de inventiviteit van de taal van Armando en de kracht van zijn vertellingen. In korte dialogen en vertellingen maakt hij op lichte toon de zinloosheid van het bestaan voelbaar. De personages praten vaak langs elkaar heen. Zijn taalgebruik is ingehouden. Hij voorziet zijn verhalen van absurde wendingen, maar deze zijn zo vanzelfsprekend gebracht dat je niet anders kan dan geloven wat er wordt gezegd. In de regie van Els van der Jagt ligt de nadruk op de zuiverheid en de logica van de taal. De beelden die ze maakt zijn eenvoudig maar veelzeggend. Ze laat ruimte aan de toeschouwer om zelf een beeld te maken. Rekwisieten bestaan uit alledaagse voorwerpen die transformeren tot geheel nieuwe objecten, situaties worden geduid met de beeldende kracht van lichaamstaal. Net als Armando speelt ze met het doorbreken van het verwachtingspatroon.

Absurde miniatuurtjes over de werkelijkheid met een inspirerende tik
Zullen we buiten of binnen.
Maakt mij niks uit.
Mij ook niet.
Buiten is het misschien leuk.
Laten we maar binnen gaan zitten.
Da’s goed.
Of zullen we buiten gaan zitten.
Nee, laten we naar binnen gaan.
Zit je liever binnen?
Mij kan het niks schelen.
Laten we dan maar buiten gaan zitten.
Binnen kan natuurlijk ook.
Ach laten we maar naar binnen gaan.

Armando is schrijver, beeldhouwer, musicus en schilder. Hij schrijft zijn verhalen met humor en onverwachte wendingen. Voor zijn literaire werk ontving hij onder meer de Multatuliprijs (tweemaal), de Herman Gorterprijs en de F. Bordewijkprijs.

Els van der Jagt is theatermaker en -docent en ze ontwikkelt educatieve programma’s voor theater. Ze maakte onder andere, samen met choreograaf Ton Lutgerink, de jongerenvoorstellingen voor Onafhankelijk Toneel. Vorig jaar maakte ze onder andere i.s.m. Maas  de voorstelling Suja Suja voor theater na de dam. Voor Het Energiehuis in Dordrecht maakte zij ‘Het uur waarop we niets van elkaar wisten’ van Peter Handke. Van der Jagt maakte in 2010 en 2012 in het kader van het Zomerfestival van het toenmalige Onafhankelijk Toneel twee korte voorstellingen gebaseerd op teksten van Armando, met Rienus Krul en Hok Tan. Het publiek reageerde enthousiast op deze ontwapenende miniatuurtjes. Sindsdien bestaat de wens meer korte teksten en vertellingen van Armando te transformeren naar een volwaardige theatervoorstelling.

Een productie van OT rotterdam met Hok Tan en Rienus Krul, regie: Els van der Jagt
Toegang: € 12,- / € 8,- (tot 18 jaar, student, cjp, Rotterdampas, 65+). Reserveren door hieronder in de speellijst bij de gewenstedatum op OT rotterdam te klikken. Let op! op het moment kunnen wij u geen bevestiging sturen van uw reservering (u heeft dan wel gereserveerd). Er wordt aan gewerkt. Mocht u er toch niet uitkomen neem dan telefonisch contact op door dit nummer te bellen: 0645338136.

dierenpraat_affiche

Gemeente Rotterdam logo FCstoer-logo_V04b-juniJanivo logo -300 dpi RGB

speellijst