LEVEN ZONDER SARTRE (2020)

“Koens derde in een reeks ‘filosofenvoorstellingen’ biedt helder zicht op pijnlijk herkenbare thema’s.” 

De Groene Amsterdammer

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. Beiden stonden aan de wieg van het existentialisme en speelden een belangrijke rol in het linkse activisme van de jaren zestig.

De voorstelling speelt zich af na de dood van Sartre. Simone de Beauvoir gaat de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Ze is woedend. Ze beticht hem van vergaande beïnvloeding van de oude, zieke Sartre. Vlak voor diens dood verscheen een publicatie van gesprekken tussen Lévy en Sartre, waaruit bleek dat de overtuigde atheïst Sartre op het eind van zijn leven sympathieën koesterde voor het joods-messianisme. De Beauvoir voelt zich verraden.

Leven zonder Sartre is een grillige voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Op een heldere, lichte en bij vlagen pijnlijke wijze worden de beweegredenen blootgelegd van twee mensen die leven in hun ideeën.

Leven zonder Sartre is de derde filosofievoorstelling van regisseur en schrijfster Mirjam Koen. Hierbij zoomt ze telkens in op een cruciale gebeurtenis in het leven van een filosoof. De andere twee voorstellingen waren Een winterplan (2017) en Als we Theodor met rust laten komt alles goed (2017).

Leven zonder Sartre was in februari/maart 2020 te zien in het eigen theater van OT rotterdam en op tournee. De registratie van Leven zonder Sartre staat online. Klik hier om de registratie te bekijken.

 

  

 

een productie van OT rotterdam
tekst en regie Mirjam Koen spel José Kuijpers, Tim Linde decor Gerrit Timmers kostuums Jacqueline de Maat voorpubliciteitsfoto’s Maarten Laupman scenefoto’s Pepijn Lutgerink licht Quintus Visser techniek Quintus Visser, Charlotte de Bruijn

tekstboekje

Het tekstboekje is via deze link te koop bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.

randprogramma

voorafgaand aan een groot aantal voorstellingen vond een inleiding of een gesprek met ‘de gast van de dag’ plaats.
Meer informatie over het randprogramma en de gasten: klik hier

Leven zonder Sartre is financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Lira fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting, Stichting Verzameling van Wijngaarden Boot en particuliere donaties.

       

 

 

speellijst