Leven zonder Sartre – februari/maart 2020

Leven zonder Sartre – bij OT rotterdam en op tournee februari/maart 2020

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. Beiden stonden aan de wieg van het existentialisme en speelden een belangrijke rol in het linkse activisme van de jaren zestig.

De voorstelling speelt zich af na de dood van Sartre. Simone de Beauvoir gaat de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Ze is woedend. Ze beticht hem van vergaande beïnvloeding van de oude, zieke Sartre. Vlak voor diens dood verscheen een publicatie van gesprekken tussen Lévy en Sartre, waaruit bleek dat de overtuigde atheïst Sartre op het eind van zijn leven sympathieën koesterde voor het joods-messianisme. De Beauvoir voelt zich verraden.

Leven zonder Sartre is een grillige voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Op een heldere, lichte en bij vlagen pijnlijke wijze worden de beweegredenen blootgelegd van twee mensen die leven in hun ideeën.

Leven zonder Sartre is de derde filosofievoorstelling van regisseur en schrijfster Mirjam Koen. Hierbij zoomt ze telkens in op een cruciale gebeurtenis in het leven van een filosoof.

Leven zonder Sartre is in februari/maart 2020 te zien in het eigen theater van OT rotterdam en op tournee (zie speellijst).

  

een productie van OT rotterdam
tekst en regie: Mirjam Koen
spel: José Kuijpers, Tim Linde
decor: Gerrit Timmers
kostuums: Jacqueline de Maat
foto’s: Maarten Laupman

De online kaartverkoop is inmiddels van start. Klik op de naam van het theater in de speellijst. Wacht niet te lang, in sommige theaters gaat de kaartverkoop hard!

Leven zonder Sartre wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting en particuliere donaties.

                

 

 

speellijst