LEVEN ZONDER SARTRE (2020)

“Koens derde in een reeks ‘filosofenvoorstellingen’ biedt helder zicht op pijnlijk herkenbare thema’s.”

De Groene Amsterdammer

(klik hier voor de hele recensie)

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. Beiden stonden aan de wieg van het existentialisme en speelden een belangrijke rol in het linkse activisme van de jaren zestig.

De voorstelling speelt zich af na de dood van Sartre. Simone de Beauvoir gaat de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Ze is woedend. Ze beticht hem van vergaande beïnvloeding van de oude, zieke Sartre. Vlak voor diens dood verscheen een publicatie van gesprekken tussen Lévy en Sartre, waaruit bleek dat de overtuigde atheïst Sartre op het eind van zijn leven sympathieën koesterde voor het joods-messianisme. De Beauvoir voelt zich verraden.

Leven zonder Sartre is een grillige voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Op een heldere, lichte en bij vlagen pijnlijke wijze worden de beweegredenen blootgelegd van twee mensen die leven in hun ideeën.

Leven zonder Sartre is de derde filosofievoorstelling van regisseur en schrijfster Mirjam Koen. Hierbij zoomt ze telkens in op een cruciale gebeurtenis in het leven van een filosoof.

Leven zonder Sartre is in februari/maart 2020 te zien in het eigen theater van OT rotterdam en op tournee (zie speellijst hier onder).

  

een productie van OT rotterdam
tekst en regie: Mirjam Koen | spel: José Kuijpers, Tim Linde | decor: Gerrit Timmers | kostuums: Jacqueline de Maat | voorpubliciteitsfoto’s: Maarten Laupman | scenefoto’s: Pepijn Lutgerink

online kaartverkoop

De voorstelling heeft in februari en maart 2020 gespeeld bij OT rotterdam en in diverse theaters. De online kaartverkoop is gesloten.

randprogramma

voorafgaand aan een groot aantal voorstellingen vindt een inleiding of een gesprek met ‘de gast van de dag’ plaats.
Meer informatie over de gasten: klik hier

15/2  – 15.00 uur OT rotterdam – voorgesprek Mirjam Koen met Laura van Dolron
19/2  – 19.30 uur OT rotterdam – inleiding door Ruud Welten
20/2  – 19.30 uur OT rotterdam – ineiding door Mirjam Koen
21/2  – 19.30 uur OT rotterdam – voorgesprek Mirjam Koen met Liesbeth Levy
26/2 – 19.45 uur CC Amstel – voorgesprek Sophie van Winden met Marja Vuijsje
27/2 – 19.45 uur CC Amstel – voorgesprek Sophie van Winden met Jens van Tricht
28/2 – 19.45 uur CC Amstel – inleiding door Ruud Welten
29/2 – 19.45 uur CC Amstel – voorgesprek Sophie van Winden met Joke Hermsen
1/3 – 14.15 uur CC Amstel – inleiding door Mirjam Koen
2/3  Theater aan de Rijn – inleiding door Mirjam Koen
4/3 Toneelschuur Haarlem – inleiding Filosofiefabriek/Jacqueline Duurland

Leven zonder Sartre wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Lira fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting, Stichting Verzameling van Wijngaarden Boot en particuliere donaties.

                 

 

 

speellijst