toekomst zonder eigen ruimte

Beste lezers, trouwe bezoekers, passanten en volgers van ons werk,

Wij hebben besloten per 1 juni 2020 ons ‘tiny theater’ aan de Coolhaven op te geven. We gaan verder zonder thuisbasis en lassen een pauze in. Hoe lang die pauze gaat duren, zal de tijd leren.

Dit staat los van de corona-crisis. Ons besluit was al eerder genomen. Wij hebben het geluk gehad de tournee van Leven zonder Sartre helemaal af te kunnen ronden op 7 maart, met een meer dan uitverkochte zaal bij Theater Rotterdam als kers op de taart.

OT is na 2012 gekrompen van het middelgrote theatergezelschap O.T. Theater/Opera O.T. met een eigen theater van 180 stoelen, naar het bescheiden OT rotterdam anno 2020 met 39 stoelen. In de tussenliggende jaren hebben wij met veel plezier gemaakt en georganiseerd wat ons hart ons ingaf. We hebben thema’s aangesneden die wij belangrijk vinden, we hebben (jonge) theatermakers gecoacht en een platform geboden, we hebben gewerkt met geweldige, inspirerende, hardwerkende mensen, we hebben ons publiek scherp gehouden door te kiezen voor inhoudelijke onderwerpen en ook jonge kinderen hebben we meegenomen op onze wonderlijke reis.

Dit was allemaal mogelijk omdat we de beschikking hadden over een eigen huis. Dat zit in ons DNA. Een vaste repetitieruimte en het bespelen van een eigen theater maakte ons in grote mate onafhankelijk. Door langere series te spelen in Rotterdam konden we in een gastvrije en informele sfeer een divers en betrokken publiek ontvangen.

In de afgelopen jaren knabbelde onze democratie steeds verder aan de randvoorwaarden van de kunst. De kunstbudgetten van overheden en fondsen slonken, private fondsen gingen zich op andere doelgroepen richten, subsidievoorwaarden gingen steeds meer de inhoud raken.

Na jaren van meebewegen en creatief omgaan met de tijd, ruimte en middelen, is onze grens bereikt. Wij zien geen mogelijkheden meer om onze ruimte aan de Coolhaven structureel te vullen met kunst. Want onze kunst kan zich niet bedruipen van afgekalfde subsidies, donaties van ons niet zo vermogende publiek en inkomsten van 39 pluche stoelen.

Wij hebben de huur van de Coolhaven opgezegd en gaan verder als ad-hoc organisatie. Voorlopig gaan wij ondergronds, dankbaar voor wat wij in de afgelopen jaren hebben kunnen maken en organiseren. Dankbaar ook voor het vertrouwen van makers en publiek, van de gemeente Rotterdam die ons met periodesubsidies heeft gesteund, van private fondsen, van particulieren en van onze samenwerkingspartners. En bovenal dankbaar voor de tomeloze inzet van onze medewerkers en onze vaste vrijwilligers zonder wie het onmogelijk was geweest om een indrukwekkende reeks aan voorstellingen en projecten te realiseren.

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van de Coolhaven, een plek waar we ons thuis voelden. Ziegler|Branderhorst, eigenaar van deze plek, houdt ‘ons’ theater voorlopig in tact. Onze inventaris laten wij daar achter, in de vaste overtuiging dat ook wij daar weer, in de ongewisse toekomst, op ad-hoc basis aan inspirerende projecten zullen werken.

Want wat er ook gebeurt, wij blijven theatermakers. We blijven broeden op inspirerende projecten en voorstellingen. Ideeën genoeg. En als het zover is, steken wij onze kop weer boven het maaiveld uit om een idee tot bloei te laten komen.

Jullie horen nog van ons! Dus blijf geabonneerd op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social media kanalen.

Lieve groet,
OT rotterdam
Mirjam Koen, Gerrit Timmers, Sjoukje Vermeer