maak kennis met Alex & Noah, twee jonge muziektheatermakers

Alex Molenaar en Noah Blindenburg spelen deze maand in de regie van Mirjam Koen het muzikale tweeluik Alex & Noah. Beiden studeren dit jaar af als muziektheatermakers aan ArtEZ Hogeschool Arnhem. Zij vertellen zij wat hun fascineert aan hun personage en waarom ze voor hun eindexamen kozen voor Mirjam Koen. 

Alexleunend__2__d71Noah_1_460

een tweegesprek met Alex en Noah

Alex speelt een jonge soldaat in de Civil War, Noah speelt een jonge vrouw uit New Orleans die tijdens orkaan Katrina haar toevlucht heeft gezocht op de zolder van het huis van haar grootmoeder. “Noah en ik spelen allebei jonge mensen. Daardoor komt het heel dicht bij. Een soldaat op mijn leeftijd in oorlog!”

Alex vraagt zich af hoe hij zichzelf daarmee verhoudt. “Hoe zou ik daar mee omgaan. Waarom kies je ervoor om te gaan vechten. Hoe ver ga je voor een ideologie, wat is geoorloofd, wanneer ga je zo ver dat je niet meer terug kunt. Maak je de juiste keuzes. Ik hoop dat veel jonge mensen dit gaan zien.”

Noah vertelt dat haar personage de dupe is van het systeem. “Ik had dit zelf kunnen zijn. Zij overziet haar leven, herinneringen brengen haar naar het nu. Ze snakt naar een arm om haar heen, een reddende hand. De voorstelling laat tegelijk zien hoe in Amerika met racisme wordt omgegaan. Ik kan me moeilijk voorstellen hoe dat moet voelen. Mijn personage linkt haar penibele situatie zelf niet aan racisme. Het publiek kent dat gegeven wel, zij niet. Dat maakt haar situatie nog schrijnender. In Nederland doen we alsof we allemaal gelijk zijn. We moeten accepteren dat we juist allemaal anders zijn. En dat dat niet erg is.”

ALEX & NOAH zijn twee korte voorstellingen waarin beide jonge muziektheatermakers kunnen laten zien wat zij in huis hebben. Alex en Noah spelen kleine rollen in elkaars voorstelling. “De stukken zijn verbonden met elkaar. Het is een reis. Ze belichten hetzelfde thema, vanuit ander perspectief. Het tweeluik linkt het verleden aan het heden: er is niets veranderd”, aldus Alex. “Door beide stukken te verbinden wordt dat duidelijk. In mijn stuk zie je waar de problematiek in het deel van Noah vandaan komt.”

Alex werkte eerder met Mirjam Koen bij de Tafel van Vijf. “Ik was onder de indruk van haar heldere en stylistische manier van regisseren. Heel sec. Ik wil in mijn eindexamenvoorstelling laten zien hoe tekst en zang met elkaar verbonden kunnen worden, een verhalende vorm van muziektheater maken. In mijn deel van het tweeluik komt vooral modern-klassieke muziek aan bod. Ik wil graag vanuit de uitvoerende kant bijdragen aan het maakproces. Dit sluit goed aan bij de werkwijze van OT rotterdam.” “Mirjam weet op subtiele manier dingen met elkaar te verbinden. Er gebeurt in haar voorstellingen veel zonder dat je de focus verliest. Dat zou ik zelf als maker ook willen kunnen”, zegt Noah.

Zij en Alex gaan allebei de master muziektheatermaker doen bij Artez. Noah wil uitvoerend theatermaker worden. “Ik wil meewerken in het maakproces. Voor deze voorstelling wil ik de stap maken dat ik spel en verschillende muziekstijlen met elkaar verbind. Mirjam kan mij daar duidelijk in sturen. Uitgangspunt voor deze voorstelling is de typische klank van New Orleans. Ik ben breed gaan zoeken hoe verschillende muziekstijlen bij elkaar komen. Ik leer veel door mee te kunnen kijken in Mirjam’s manier van werken.”

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling.