cello-opera op tournee

Terwijl Nederland in de ban is van de pandemie, hebben Mirjam Koen en Gerrit Timmers hard gewerkt aan We’ll never let you down. In deze ‘cello opera’ staan een vriend en vriendin van de beroemde celliste Jacqueline du Pré centraal, die op 42-jarige leeftijd overleed aan multiple sclerose. De twee vrienden delen hun herinneringen aan de jonge liefdevolle, levenslustige, talentvolle Jackie en vragen zich af of ze haar in haar laatste levensjaren voldoende hebben gesteund. Enkele jaren na haar dood verschijnt een boek van Jackie’s zuster en broer, waarin ze wordt weggezet als een egocentrische seksmaniak. Als daarop een film verschijnt die dit beeld nog verder aandikt, vragen ze zich af hoe ze zich kunnen verweren tegen het vervalste door sensatiezucht gedreven beeld dat van Jackie wordt geschetst.

Afgelopen Zomerkade 2020 vertoonden wij de reeds voltooide derde akte van We’ll never let you down, een productie van Stichting Cellosonate in samenwerking met OT rotterdam. Twee maanden daarvoor was de componist René Samson onverwachts overleden. Ondanks dit grote verlies van zowel een vriend als een bijzonder componist, besloten we in gezamenlijk overleg om de opera toch uit te brengen. De premièredatum in de Cello Biënnale 2020 lag al vast. Twee jonge aanstormende componisten werden gevraagd om Akte 1 en Akte 2 te componeren: Mathilde Wantenaar en Max Knigge. Beiden met elk een eigen idioom, die zich tevens lieten inspireren door de muziek van René Samson. Gerrit Timmers schreef het libretto en tekende voor de vormgeving.  Mirjam Koen nam de regie op zich. Er ontstond een hechte samenwerking tussen initiatiefnemer Doris Hochscheid die zowel cello speelt als acteert, bariton Mattijs van de Woerd en pianist Frans van Ruth. We vonden een nieuw genre uit: kamermuziektheater.

compositie Akte 1 Mathilde Wantenaar │ compositie Akte 2 Max Knigge compositie Akte 3 René Samson libretto en vormgeving Gerrit Timmers │ tekst proloog Anne Vegter│ regie Mirjam Koen kostuums Jacqueline de Maatlicht Bas Standaar cello, een vriendin van Jacqueline du Pré Doris Hochscheid bariton, een vriend van Jacqueline du Pré Mattijs van de Woerd piano Frans van Ruth                          

een productie van Stichting Cello Sonate i.s.m. OT rotterdam

speellijst – deze voorstelling wordt momenteel niet gespeeld