AMERICAN DISASTERS (2016)

Graag geziene gast OT rotterdam keert terug op met American Disasters (oorspronkelijke titel Alex & Noah, lees hier een recensie van Minnekus de Groot) tijdens de Operadagen Rotterdam (kaarten via de Operadagen). Een double bill over twee jonge mensen die de dood onder ogen zien. Een jong meisje probeert moed te houden tijdens de orkaan Katrina door herinneringen aan de muziek uit haar jeugd. Het tweede deel van de voorstelling vertelt het waargebeurde verhaal van John Meigs, een ten dode opgeschreven jonge officier in de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit verhaal wordt meesterlijk gecombineerd met John Adams’ muziekstuk The Wound-Dresser.

PROGRAMMATEKST

Het tweeluik American Disasters maakt deel uit van een serie voorstellingen en presentaties van OT rotterdam over het thema The American Dream. Amerika lijkt het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar de vraag is: voor wie en wanneer? De verscheurende burgeroorlog maakte duizenden slachtoffers en zorgde voor een tweespalt die nog steeds zijn gevolgen heeft. De manier waarop de overheid reageerde na de verwoestende overstromingen ten gevolge van de orkaan Katrina wordt door velen gezien als de teloorgang van The American Dream. Het U.S. Army Corps of Engineers is een verbindende factor in de twee delen van American Disasters. Opgericht als een elitecorps van legerleiders die hun opleiding kregen aan de beroemde militaire academie West Point, zagen zij het dienen van de burgers als het hoogste doel. Daarom waren ze ook ingenieurs en hielden ze zich bezig met het aanleggen van wegen, bruggen, viaducten en dijken.

Katrina

Op maandagmorgen 29 augustus 2005 raast de orkaan Katrina over de stad New Orleans. De dijken kunnen het opgestuwde water niet meer tegen houden. The U.S. Army Corps of Engineers is verantwoordelijk voor het onderhoud van de dijken, maar wegens onvoldoende financiële steun van de federale overheid is er een groot risico op overstromingen ontstaan. Sinds The Patriot Act van president Busch functioneert de federale rampenbestrijding FEMA niet meer zelfstandig, maar valt onder binnenlandse zaken en wordt geleid door een vriend van Busch die geen enkele ervaring heeft met rampenbestrijding. De gevolgen zijn desastreus.

concept en regie Mirjam Koen │tekst, spel en zang Noah Blindenburg │research, videomontage, adviezen Dora Timmers │licht Gijs Kuijpers │techniek Marcel Brands

The Wound-Dresser

Een jonge officier raakt dodelijk gewond in de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij maakt deel uit van het U.S. Army Corps of Engineers. Er wacht hem een glanzende carrière als ingenieur-generaal, net zoals zijn vader. Maar in het laatste jaar van de vierjarige burgeroorlog beslist het lot anders. De tekst is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van John Meigs zoals beschreven in The American Future: A History van Simon Schama. Als de jonge officier terecht komt in het veldhospitaal, transformeert de voorstelling naar The Wound-Dresser. De vermaarde Amerikaanse componist John Adams schreef dit muziekstuk voor bariton en orkest in 1988. De tekst is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Walt Whitman, die als vrijwilliger in de Amerikaanse Burgeroorlog dienst nam als verpleger.

muziek The Wound-Dresser John Adams │tekst The Wound-Dresser Walt Whitman │concept en regie Mirjam Koen │spel Alex Molenaar, Noah Blindenburg │zang Alex Molenaar │piano Sara Gutiérrez Redondo │tekst monoloog Mirjam Koen │kostuums Bernadette Corstens, Jacqueline de Maat │research, videomontage, adviezen Dora Timmers │licht Gijs Kuijpers │techniek Marcel Brands

Noah Blindenburg en Alex Molenaar studeerden in 2015 met deze voorstelling af aan de afdeling Muziektheater van ArtEZ Conservatorium. Momenteel volgen zij daar een masteropleiding.
American Disasters was eerder te zien in de studio van OT rotterdam onder de titel Alex & Noah

locatie Rotterdamse Schouwburg (Krijn Boon Studio)
datum do 26 mei
tijd 19.00 uur
duur 50 min.
boventiteling: Nederlands & Engels

muziek John Adams e.a.
tekst 
The Wound-Dresser: Walt Whitman
spel en zang Noah Blindenburg, Alex Molenaar
concept en regie Mirjam Koen
piano begeleiding Sara Gutiérrez Redondo
onderzoek
 Dora Timmers
techniek Gijs Kuijpers

Kaarten zijn hier te koop via de Operadagen Rotterdam, of in de speellijst hieronder.

De productie American Disasters kwam tot stand in samenwerking met hogeschool ArtEZ.

 

logo_rood_rgb

 

Artez logo helemaal

 

logo Operadagen

 

speellijst