PRIJS VOOR MIRJAM KOEN

ACT-Award voor Mirjam Koen 

Mirjam Koen ontving gisteren tijdens het Gala van het Nederlands Theater de ACT-Award 2017. Volgens ACT (belangenvereniging voor acteurs) is “er geen regisseur en gezelschap die zijn deuren voor acteurs zó wagenwijd open zet. En is er geen regisseur die zich al zo lang bezighoudt met diversiteit in alle opzichten.”

ACT roemde tijdens de uitreiking onder meer het concept van de Studio’s, waarbij Mirjam Koen drie weken lang een tiental acteurs de gelegenheid geeft rondom een thema te werken aan een presentatie; een uitgebreide kennismaking met elkaar en elkaars werkwijze. Ook prijst ACT de manier waarop zij na de subsidiestop van het voormalige Onafhankelijk Toneel ‘dapper’ is doorgegaan: naast het maken van nieuwe voorstellingen heeft zij ruimte gecreëerd voor Studio’s en voor het festival Zomerkade, waarin acteurs/dansers de gelegenheid krijgen nieuw werk te maken en te presenteren.

“Haar liefde voor acteurs is groot en haar geduld eindeloos. Ze weet van de moeilijkheid van het ‘elke keer opnieuw’. En zij is bereid haast oneindig door te zoeken naar de beste voorwaarden en zoekt altijd naar eigenheid en helderheid.”