FILOSOFIECOLLEGE BIJ EEN WINTERPLAN

Nietzsches zoektocht naar zingeving

Het filosofiecollege bij Een Winterplan wordt gegeven door filosofe Dora Timmers (MA wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam). Zij heeft research gedaan voor Een Winterplan en is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de voorstelling door het geven van inhoudelijke, filosofische adviezen aan de acteurs en regisseur.

Het college focust op de redenen tot de breuk tussen Nietzsche, Lou en Reé, maar ook op wat de denkers in elkaar aantrok. Weinig bekend is bijvoorbeeld hoe belangrijk filosoof Paul Rée voor was voor Nietzsche en wat zijn  invloed was op het denken van Nietzsche. Iets meer bekend is misschien hoe belangrijk Lou Salomé was voor Nietzsche, een gelijke in geest waarmee hij alles kon delen. Iemand die zijn ziel en geest volledig begreep. Het college zal de aanwezigen vertrouwder maken met het denken van deze drie filosofen.

Waar de voorstelling vooral focust op het drama dat zich tussen de drie voltrekt, zal Dora Timmers in het college de nadruk leggen op het denken en hoe de verschillen in het denken bij deze intellectuelen – met name bij Nietzsche – kon leiden tot vijandschap. Maar ook hoe verwantschappen in het denken juist tot liefde leidden. Dora Timmers neemt het publiek bij de hand, het denken van deze drie filosofen in, zodat het publiek tijdens de voorstelling nét iets meer begrijpt waarop de passie en het verdriet van deze drie zijn gebaseerd.

duur: 30 minuten
aanvang: 19.30
prijs: het college is gratis

data: 6 april & 20 april bij OT rotterdam, er is plek voor maximaal 20 personen per college
(voor colleges in andere steden – Den Bosch, Eindhoven, Haarlem, Den Haag, Arnhem) raadpleeg de website van de desbetreffende theaters)

reserveren:
college + voorstelling op 6 april 
college + voorstelling op 20 april
let op! het college begint om 19.30

Al gereserveerd voor de voorstelling en wilt u toch nog naar het college? Stuur dan een mail naar dit e-mailadres om te vragen of er nog plek is en te reserveren voor het college. Vermeld daarbij de datum (6 of 20 april) waarop u het college wilt bijwonen.