Zwartkijker

Coproductie OT rotterdam en Werkplaats Walhalla

een lichte en schurende voorstelling met live muziek

waar ik vandaan kom
is niet waar ik geworden ben tot wie ik ben

Belangrijke kenmerken van het werk van OT rotterdam is ruimte bieden aan jonge makers en de samenwerking tussen meerdere generaties. In de voorstelling Zwartkijker vallen deze twee doelstellingen samen. Zwartkijker wordt uitgebracht onder de vlag van OT rotterdam met Werkplaats Walhalla als enthousiaste en betrokken coproducent. Zwartkijker gaat in première in Theater Walhalla, waar we een week lang te gast zijn.

Zwartkijker is een initiatief van Nick Renzo Garcia, die in 2020 samen met zijn klas afstudeerde aan de Toneelacademie Maastricht in Onschuld van Dea Loher onder regie van Mirjam Koen. Het personage Fadoul, een vluchteling die worstelt met zijn afkomst en huidskleur, liet hem niet meer los. Hij vroeg Maria Marbus (afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht in 2021) om samen met hem een voorstelling te maken waarin de twee personages Fadoul en Absoluut een nieuw leven krijgen buiten de tekst van Dea Loher om. Nick en Maria vroegen Mirjam Koen voor de regie. Eric Magnée, met wie Mirjam Koen in eerdere OT producties samenwerkte, werkt mee als musicus.

In Zwartkijker volgen we Fadoul, een vluchteling uit de woestijn die in zijn nieuwe land de jonge blinde paaldanseres Absoluut ontmoet. Beide personages worstelen met vooroordelen die de wereld over hen heeft en die zij over zichzelf hebben. In hun ontluikende liefde kruisen verschillende wereldbeelden en levensopvattingen elkaar. En soms, heel soms lijken ze even samen te komen.

“Troostrijke ontmoeting tussen twee opgejaagde zielen”de Theaterkrant

tekst, geïnspireerd op Onschuld van Dea Loher (2003): Maria Marbus │ spel: Nick Renzo Garcia, Maria Marbus │ muziek: Eric Magnée │ regie: Mirjam Koen │ decor: Gerrit Timmers │ kostuums: Jip Doornewaard, Mies Bongenaar │ techniek: Theater Walhalla, Eric Magnée, Charlotte de Bruijn │ fotografie: Timothy Luza │grafische vormgeving: Donna Marbus │ videoregistratie: Huub Laurens │ met dank aan: Bregje Kaasjager, Sjoukje Vermeer, Ziegler I Branderhorst stedenbouw en architectuur

Zwartkijker kwam tot stand met steun van St Dioraphte, de Janivo Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland

 

speellijst