Alan Turing, bekend van de film The Imitation Game, is wellicht de grootste maar sowieso de meest tragische wiskundige van de twintigste eeuw.
In TURING brengt Lowie van Oers een ode aan de man die op zijn vierentwintigste het grootste probleem uit de wiskunde oploste en met zijn turingmachine het begin van de computer inluidde. Die een oorlogsheld werd door de Duitse code, de enigma, te kraken. Die veroordeeld werd vanwege zijn homoseksualiteit in het Engeland van de jaren vijftig, chemisch gecastreerd werd en twee jaar later, op zijn eenenveertigste, zelfmoord pleegde met een vergiftigde appel.
En Lowie brengt een ode aan de wiskunde zelf. Aan de abstractie. De logische redenering. De schoonheid van het bewijs. En het denken. Het elke keer weer een stap verder denken. Want zoals elke wiskundige weet ligt de waarheid altijd nog één laag dieper.
Lowie van Oers sloeg op zijn vierde de tweede klas van de kleuterklas over. Op zijn achtste werd hij tweede van Nederland met schaken. Op zijn achttiende studeerde hij een jaar lang natuur- en wiskunde. Op zijn twintigste begon hij aan de Arnhemse toneelschool, waar hij in 2012 afstudeerde. TURING is zijn eerste theatertekst en zijn derde voorstelling bij Generale Oost.
Recensies
***** “Turing is een voorstelling die op alle niveaus klopt maar toch in het moment weet te staan, waardoor ze ratio en intuïtie een vruchtbaar huwelijk laat sluiten. Zo volmaakt weerbarstig als de realiteit zelf: zo zie je het toch niet vaak in het theater.” – de Theaterkrant.
**** “Ook de binaire scheiding tussen ‘zijn of niet zijn’ (Hamlet), 0 en 1 (de basis van machinale beslissingen) en waar en niet waar (de leugenaarsparadox) vervlecht hij naadloos met Turings biografie én die van hemzelf.” – de Volkskrant.
**** “Met zijn associatieve monoloog is hij erin geslaagd van redenering en abstractie poëzie te maken en daarmee verraadt hij dat het één het ander niet uitsluit.” – 8weekly.
tekst en spel Lowie van Oers | regie Suze Milius | producent Generale Oost, een coproductie met OT rotterdam set design Studio Dennis Vanderbroeck | tekstcoach Willem de Wolf | foto Joost de Haas | locatie Coolhaven 96-98 Rotterdam | toegang € 12- / € 10,- (student, cjp, Rotterdampas, 65+)
De voorstellingen zijn uitverkocht.