Tien jonge (muziek)theatermakers presenteren na drie intensieve weken werken hun antwoord op de vraag: wat betekent de Amerikaanse droom voor jou? Bestaat die droom nog, of is het een hallucinatie? Welke brokstukken van die droom beïnvloeden ons in Nederland? En willen we dat wel? Als in een eseollercoaster storten zij zich op de opwindende hoogten van de winners en de diepe dalen van de losers. De theatermakers die deelnemen aan Studio The American Dream zijn recent afgestudeerd of zitten in hun laatste jaar van een erkende theateropleiding: Codarts (muziektheater), ArtEZ (muziektheater), De Acteerschool Rotterdam, ArtEZ (toneelschool), Toneelacademie Maastricht (regie opleiding).
Deelnemers:
Heléne Binder
Myrthe Boersma
Nike van Essen
Ruta van Hoof
Maarten Hopman
Robin Kuiper
Hannelore Primusz
Lucas Schilperoort
Hanne Struyf
Barbara Willemsen
special-guest stars
Bij elke presentatie verwelkomt Studio De Amerikaanse Droom een special-guest star uit de wereld van politiek, wetenschap en kunst. We hebben Freek de Haan, Amy Gale en Ruth Oldenziel bereid gevonden ter plekke te reageren op de werveling van acts, muziek, filmpjes & muziek. Vanuit hun vakgebied gaan ze nader in op de mythe van The American Dream.
special guest vrijdag 18 december: Freek de Haan MSc
Freek de Haan studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (Algemene Sociologie en Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid). In zijn huidige functie is hij promovendus en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar gentrificatie in Arnhem, Istanbul en Wenen. Voor de Erasmus Academie geeft hij de cursus Young@Mind: Onzichtbaar Rotterdam, waar cursisten op antropologische onderzoeksexpeditie gaan in eigen stad.
special guest zaterdag 19 december: Amy Gale
Amy Gale is danseres, choreograaf en theatermaker. Ze is geboren en getogen in de Verenigde Staten. Ze werd opgeleid als moderne danseres aan de Martha Graham School en de Julliard School of Music. De liefde bracht haar naar Nederland. In 1982 sloot zij zich aan bij het Onafhankelijk Toneel. In 1993 richtte ze Dansateliers op, een werkplaats voor talentvolle choreografen, waar ze tot 2011 artistiek leider was. Amy Gale keert regelmatig terug naar de Verenigde Staten.
special guest zondag 19 december: Prof. dr. Ruth Oldenziel
Ruth Oldenziel is Amerikaniste en Hoogleraar Amerikaans-Europese techniekgeschiedenis aan de TU Eindhoven. Na haar studie aan de UvA woonde zij tien jaar in de Verenigde Staten. Zij promoveerde aan Yale University in Amerikaanse geschiedenis en doceerde Amerikaanse politieke, culturele en sociale geschiedenis aan de University of Massachussets en Yale University, waar zij ook politiek actief was. Ruth Oldenziel schrijft boeken en artikelen op het terrein van de Amerikanistiek, genderstudies en techniekgeschiedenis. Regelmatig figureert ze als commentator op radio en televisie als Amerika in het nieuws is.
De Studio is een concept dat is ontstaan in de beginjaren van Onafhankelijk Toneel. Met grote regelmaat organiseerde Onafhankelijk Toneel workshops voor verschillende generaties theatermakers, waarin zij een aantal weken werkten aan korte acts en performances. OT rotterdam zet deze traditie voort. In deze editie staat een nieuwe generatie (muziek)theatermakers centraal die onder supervisie van Mirjam Koen aan de slag gaan met het fenomeen De Amerikaanse Droom. Heather Ware en Erik van der Horst (zie hieronder) gaven tijdens deze Studio beiden een workshop aan de deelnemers.
Reserveren: via de speellijst hieronder (door bij de gewenste dag op OT rotterdam te klikken). Zijn er geen kaarten meer verkrijgbaar via ons reserveringssysteem, dan is de voorstelling uitverkocht. Probeer het echter later nog een keer, wellicht zijn er mensen die hun kaarten annuleren. Of kom langs. Vanaf drie kwartier voor aanvang gaat de kassa open en kunnen wij je op de wachtlijst plaatsen. Vlak voor aanvang geven wij de niet opgehaalde kaarten vrij.
Let op, zaterdag 19 december start de voorstelling al om 16.00.