NIEUW GEWAS: VIER JONGE MAKERS BIJ OT (2016)

een werveling aan invallen, ideeën en schetsen met fragmenten uit de opera Serse van Händel, een one-man-band op een vouwfiets, een dans waarin de grenzen van de verveling worden opgezocht en een vooronderzoek voor een locatieproject over tuinders, grond en geloof.

Ingrid Askvik onderzoekt samen met zangers en musici de opera Serse van Händel door deze uit
elkaar te halen en opnieuw samen te stellen. Serse is een slechte leider. En nu wil hij ook de vriendin
van zijn broer. Iedereen lijdt, hard ook, zoals het hoort in opera. Maar waarom komt niemand in
opstand?

Ruta van Hoof doet een poging om haar droom te verwezenlijken: een one-man-band op een vouwfiets te zijn. Een figuur die net te veel spullen mee wil nemen, altijd onderweg is en alle instrumenten alleen wil bespelen. Voor dit project laat zij zich inspireren door De mythe van Sisyphus van Albert Camus.  Een muzikale poging op zoek naar zingeving.

Lucas Schilperoort is gefascineerd door verveling. Verveling schept ruimte voor creativiteit, maar kan ook tot depressie leiden. Hoe verhouden deze twee zich tot elkaar? Hij maakt een theatrale montage met beweging, muziek en tekst.

Jip Vuik duikt in samenwerking met filmer Derk Stenvers in de geschiedenis in van de familie Vuik onder de titel: Landheer of Hoe de Grondkamer op een zekere dag in het verleden, mijn grootvader zover heeft gekregen zijn grond te verkopen. Een vooronderzoek voor een locatievoorstelling over de zwaar gereformeerde Rotterdamse tuindersfamilie die haar grond verkocht, en daardoor misschien wel haar geloof verloor. Een mengeling tussen theater en documentaire.

over OT rotterdam en jonge makers
Het bieden van mogelijkheden aan jonge makers/spelers, maar ook aan ervaren makers die verlangen naar een laboratorium, is één van de twee pijlers van OT rotterdam. Deze pijler is van even groot gewicht als dat van de eigen OT producties. Juist de wisselwerking tussen ruimte voor anderen en het produceren van theatervoorstellingen van artistiek leiders Gerrit Timmers en Mirjam Koen, zorgt voor onverwachte dwarsverbanden en nieuwe mogelijkheden.
Na een open inschrijving voor afgestudeerden aan diverse theateropleidingen hebben wij vier deelnemers geselecteerd voor Nieuw Gewas: een onderzoekstraject voor onlangs afgestudeerde theatermakers.
Ingrid Askvik (regie opleiding Amsterdam), Ruta van Hoof (Toneelschool Arnhem), Lucas Schilperoort (Codarts afdeling muziektheater) en Jip Vuik (regie opleiding Maastricht) verdiepen zich zes weken in een onderwerp, waarbij de deelnemers elkaars klankbord zijn. OT rotterdam biedt hen ruimte, faciliteiten, feedback en een bescheiden productiebudget. We verwachten geen voorstelling, maar wel een presentatie, in welke vorm dan ook.

theatermakers Ingrid Askvik, Jip Vuik, Lucas Schilperoort, Ruta van Hoof
advies Gerrit Timmers, Mirjam Koen (artistiek leiders OT rotterdam), Dora Timmers (filosoof)
presentaties vr 1 april 20.00 uur, za 2 april 16.00 uur, zo 3 april 16.00 uur (reserveren in de speellijst hieronder, door bij de gewenste dag op de link OT rotterdam te klikken)
locatie Coolhaven 96-98 Rotterdam
toegang € 8,-  / € 5,- (student, cjp, Rotterdampas, 65+)

na de presentaties horen wij graag uw reactie!
Jong Gewas komt tot stand met subsidie van het Fonds Podiumkunsten


 

speellijst