FEUILLETON – Dakloos aan de kade (2023)

Een gastacteur leest voor uit het boek Wat ik nou toch heb meegemaakt!, de song van de dag, gesprek met (ervarings)deskundigen

Van een leven met een eigen huis, een relatie en een baan als mentor en leraar handvaardigheid op een praktijkschool, belandt Wim Eickholt door toenemend alcoholgebruik in een leven op straat. Het is voor hem het begin van het einde, maar ook een startpunt van waaruit hij met steun van vrienden een nieuw leven probeert op te bouwen. Hij belandt in een afkickkliniek en een opvanglocatie van het Leger des Heils. Het lukt hem om de alcohol af te zweren en in 2017 schrijft hij een verslag van een jaar vol ervaringen waarvan Wim Eickholt hoopt dat ze anderen bespaard zullen blijven. Het boek krijgt veel aandacht van de media en Wim Eickholt wordt een veelgevraagd presentator en gastpreker. Elke dag leest een gastacteur een fragment voor uit zijn boek Wat ik nou toch heb meegemaakt! Een verslag van een jaar dakloosheid. Voor wie nieuwsgierig is geworden naar het hele verhaal, is het boek te koop bij de kassa.

Na een kort muzikaal intermezzo volgt een vraaggesprek waarvoor vertegenwoordigers van opvanglocaties en (ervarings)deskundigen worden uitgenodigd. De host van Feuilleton is programmamaker, urbanist en curator Arie Lengkeek, die zich bezig houdt met nieuwe vormen van samenleven in de stad. Op zaterdag 19 augustus is Wim Eickholt de gast van de dag.

‘Wat ik nou toch heb meegemaakt! Verslag van een jaar dakloosheid’ is een verhelderend en zelfs humoristisch boek’ – De Groene Amsterdammer

‘Integer en confronterend tegelijk.’ – Shirley Herman

‘Ik vind dat iedereen die in de hulpverlening werkt dit boek zou moeten lezen.’Lilian/ Perfecte Buren

 

duur: 45 min

tickets: € 5 | donatieticket: € 5

locatie: expositieruimte Evermore/ Kookstudio Mix, Coolhaven 158A

OT rotterdam dankt uitgever Hans de Graaff voor zijn toestemming om fragmenten uit het boek te gebruiken.

 

Donatieticket
Iemand die dakloos is kan geen ticket betalen voor een voorstelling die gaat over twee dakloze cellisten of voor het optreden van een  band die grotendeels bestaat uit (voormalig) daklozen. Koop één of meer donatietickets en via de Rotterdamse opvanglocaties maken we een bezoek aan Dakloos aan de kade voor (ex)daklozen mogelijk!

Tickets voor alle programmaonderdelen van Dakloos aan de kade (inclusief combinatietickets en donatietickets): klik hier

Te gast bij Feuilleton:

di 15 aug        
acteurs / theatermakers: Noah Blindenburgh, actrice en zangeres, speelde in meerdere voorstellingen bij OT rotterdam; komend seizoen is zij te zien in musical The Bodygard
Lowie van Oers, schrijver, acteur en theatermaker, speelde o.a. bij OT rotterdam in De Geit is , Wie is Sylvia? (Theaterfestival 2009)
song van de dag: Noah Blindenburg
gast van de dag: Tjalling Vonk, beleidsadviseur van het Leger des Heils

wo 16 aug      
acteurs / theatermakers: Tom Struyf, schrijver, acteur, theatermaker en landschapsontwerper; speelde in vele voorstellingen van Onafhankelijk Toneel en maakte daar o.a. The Tatiana Aarons Experience (Circuit X, Theaterfestival Vlaanderen 2011)
song van de dag: Eric Magnée, werkte mee aan vele dans- en theaterproducties als componist en geluidskunstenaar, o.a. bij OT rotterdam. Als lid van The SmartPhone Orchestra geeft hij over de hele wereld interactieve optredens waarbij het publiek via de eigen smartphone deel uitmaakt van het smartphone orkest.
gast van de dag: Mirjam van den Hoek, sociale professional maatschappelijke opvang, verslavingszorg, re-integratie en belangenbehartiging. Ze is verbonden aan Stadsmakers, een online platform dat zich inzet voor het verbeteren van de leefomgeving van een stad of buurt.

do 17 aug      
acteurs / theatermakers: Yannick Noomen, theatermaker, componist en musicus, lid van het spraakmakende theatercollectief The Nineties
song van de dag: Michael, noemt zichzelf een reizende ‘immigrantenvogel’. Hij komt uit Iran, is al 25 jaar in Nederland en wacht nog steeds op geldige verblijfspapieren. Hij treedt op als acteur, zanger en muzikant, o.a. bij The Transformers.
gast van de dag: Thamar Kemperman, programmacoördinator Kunst & Cultuur bij de Pauluskerk Rotterdam. Sinds haar afstuderen aan de toneelacademie Maastricht houdt ze zich bezig met werkvormen waarin ze haar sociaal maatschappelijke betrokkenheid en theatrale passie kan combineren.

vr 18 aug
acteurs / theatermakers: Fred van der Hilst, acteur en presentator; speelde bij o.a. bij het Ro Theater en Onafhankelijk Toneel, waarvan hij een van de oprichters was.
song van de dag: Marije van Rijn en Remo. Marije van Rijn is muzikant en sociaal-cultureel ondernemer. Zij nam het initiatief voor het muziekcollectief The Transformers, waarin ook Remo meespeelt.
gast van de dag: Ellen Oosterom, woonbegeleider bij het Leger des Heils. Ze is werkzaam bij de Dulkdalf aan de Coolhaven, een specialistische verpleegafdeling die zorg biedt aan kwetsbare mensen die naast hun somatische zorg ook problemen hebben op andere gebeden.

za 19 aug       
acteurs / theatermakers: Ruurt de Maesschalck, speelde in vele voorstellingen van Onafhankelijk Toneel en Bonheur. Hij werkt o.a. mee aan Flikken Rotterdam en was onlangs te zien in de titelrol van de lovend ontvangen voorstelling The Story of Travis bij Theater Rotterdam.
song van de dag: Muriel, singer, pianist en songwriter. Samen met Wim Eickholt maakte ze het theaterprogramma De zwerver en de zangeres. Momenteel bereidt ze een solovoorstelling voor.
gast van de dag: Wim Eickholt, auteur van Wat ik nou toch heb meegemaakt!

speellijst