COCTEAU & LA VOIX HUMAINE (2014)

Cocteau & La voix humaine in première tijdens de Operadagen Rotterdam. 

La voix humaine

In La voix humaine heeft een vrouw een laatste telefoongesprek met haar minnaar, die hun relatie kort daarvoor heeft verbroken. Wanhopig blijft ze zich vastklampen aan haar liefde voor hem en probeert ze de indruk te wekken dat het goed met haar gaat. Als blijkt dat hij voor haar verborgen houdt dat hij een ander heeft, biecht ze op dat ze een zelfmoordpoging heeft gedaan. Ze komt tot besef dat het enige dat hen nog verbindt de telefoondraad is die ze om haar nek gewikkeld heeft… Jean Cocteau schreef deze beroemde monoloog in 1927. Francis Poulenc, een van de leden van Groupe des Six, componeerde in 1958 de gelijknamige opera op basis van de tekst van Cocteau. In 1959 zette Francis Poulenc deze monoloog op muziek. De voorstelling wordt opnieuw* in de Operadagen uitgebracht door OT rotterdam; Mezzosopraan Cora Burggraaf zingt de rol van Elle in deze intieme versie met pianobegeleiding door Phyllis Ferwerda.

muziek Francis Poulenc I tekst Jean Cocteau I spel en zang Cora Burggraaf I piano Phyllis Ferwerda I regie Gerrit Timmers, Mirjam Koen I vormgeving Gerrit Timmers I licht Uri Rapaport I kostuums Jacqueline de Maat I videocamera Huub Laurens I Nederlands boventiteld I duur 45 minuten
Cocteau

Voorafgaand aan La voix humaine schetst de jonge acteur en theatermaker Michaël Bloos een beeld van de veelzijdige kunstenaar Jean Cocteau, wiens motto was: ‘ik ben een leugenaar die de waarheid spreekt’.

tekst en spel I Michaël Bloos I regie Mirjam Koen I duur 40 minuten

Voorafgaand aan elke voorstelling houdt Mirjam Koen, artistiek leider en regisseur bij OT rotterdam een korte inleiding over de opera’s van Opera O.T. en de toekomst van OT rotterdam.

*La voix humaine met zang van Cora Burggraaf en in de regie van Gerrit Timmers en Mirjam Koen was eerder te zien in de Operadagen 2010 als coproductie van Operadagen Rotterdam, Opera O.T. en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézèt-Séguin.

speellijst

 • datum

  tijd

  locatie

  plaats

 • 20.09.2015

  11.00

  Paradiso

  Amsterdam